Karkówka

Karkówka na Boże Narodzenie
Składniki

  •  1,5 kg karkówki
  • zalewa  do  mięsa
  • 3  litry wody
  • 1/2 szkl  soli Royal
  • 2 łyżeczki płaskie  pieprzu   mielonego Royal
  • 2 łyżki majeranku  Royal
  • 5 ziaren  ziela   angielskiego  Royal
  • 5 liści laurowych  Royal
  • 3 ząbki   czosnku  drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki  Royal
 Do garnka wlewamy  zimną  wodę,dodajemy zalewę(wszystkie przyprawy) następnie  wkładamy  karkówkę i gotujemy  przez 15 minut. Zestawiamy z   palnika  na 15 minut po czym zagotowujemy    ponownie. Uwaga    tym razem gotujemy 2 minuty, Po  zagotowaniu zostawiamy pod   przykryciem i  trzymamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy karkówkę z zalewy osączamy owijamy folią aluminiową wkładamy na  noc do lodówki.
Prześlij komentarz