Hiszpanska babka pomaranczowa








 Przepis pochodzi z magazynu moje gotowanie  który ukazał się  kilka  lat   temu.

Składniki

  • 10 dag ryżu Sushi   Kupiec
  • 1 i 1/2 l mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu  Kamis 
  • 1 łyżeczka kardamonu Kamis 
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru Kupiec
  • szczypta soli

Przygotowanie

Brytfannę smarujemy masłem, następnie Wsypujemy ryż, cukier,kardamon, cynamon i sól, wlewamy mleko, dobrze wymieszać uważająć  by  nie wylać mleka
Resztę masła kroimy  na kawałeczki, układamy na wierzchu. Pieczemy 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu mieszając by nie powstała  na wierzchu skorupka. Przekładamy do formy na babkę,studzimy następnie wykładamy na paterę lub talerz,.
Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki. Cukier puder i skórkę pomarańczową należy zagotować z 100 ml wody i gotować 15 minut. Babkę wykładamy na talerz, robimy dekoracje ze  skórki pomarańczowej.

Na babkę niezbędny jest ryż krótko ziarnisty,najlepiej  nadaje się d sushi  o okrągłych ziarenkach. Długoziarnisty po ugotowaniu nie sklei się.
Prześlij komentarz