Bułeczki drożdżowe



 Dziś zapraszamy na małą wprawkę przed Wielkanocnymi wypiekami, czyli na bułeczki drożdżowe, doskonałe na śniadanie albo jako deser.
Składniki
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 laska wanilii Kamis
  • rodzynki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka dodać 10 dag  mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią dodać do rozczynu, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule. Posmarować roztrzepanym jajkiem Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni, 

Do picia proponujemy napój czekoladowy Alpro
Soja i czekolada, diablo dobre połączenie zdrowia i smaku. Jest to wspaniałe źródło białka i wapnia. Nie zawiera laktozy ani tłuszczu zwierzęcego. 

Więcej o produktach Alpro dowiecie się tutaj:
http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty-sojowe/5
Prześlij komentarz