Tagliatelle w sosie serowym z orzechami włoskimi i winogronami


Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych, świeżych nieprzetworzonych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i innowacyjność. Dlatego zdecydowałam się na makaron, owoce, orzechy. Trochę się obawiałam tego połączenia, ale ... Polecam makaron, winogrona i orzechy włoskie, to rewelacyjne połączenie dla każdego smakosza makaronu, owoców i kuchni włoskiej.


składniki
  • 1 serowy kociołek Winiary
  •  300g  makaron tagliatelle Agnesi
  •  50g orzechy włoskie
  • 100g winogrona zielone
  • 100g winogrona fioletowe
  • 150mlśmietana 30%
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • mięta do dekoracji 
  • sól pieprz do smaku  Kamis
wykonanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni na oleju przesmażamy orzechy włoskie  Do miseczki wlewamy śmietanę, wodę i wsypujemy serowy kociołek Winiary, wszystko dokładnie mieszkamy. Do orzechów wlewamy serowy kociołek gotujemy około 10 minut, pod koniec dodajemy połówki winogron, gotujemy chwilę. Do sosu wkładamy makaron, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy makaron, robimy dekoracje z mięty, możemy doprawić solą i pieprzem. Dla mnie było idealnie.
Prześlij komentarz