Sernik o smaku zielonej herbaty cytrynowej

  Jak pisałam Wam wcześniej mam gości ciasto powinno być do kawki,dobrze by było jakby było codzienne inne. A ze Patka najbardziej lubi serniki z myślą o niej przygotowałam sernik dla niej ze specjalną dedykacja.Nie uległ zniszczeniu podczas transportu do Gliwic.

Składniki
 na kruchy spód

  • 1 1/2 szkl maki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki   margaryny    
na  masę serową 
  • 1 kg  sera chudego homogenizowanego
  • 5 jajek
  • 1  budyń śmietankowy
  • 1  aromat waniliowy 
  • 150 g cukru pudru 50 ml wody
  • 6 saszetek zielonej herbaty cytrynowej Teekanne
dekoracje
  • 10 dag masła roślinnego
  • 10dag cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • owoce sezonowe


wykonanie  
Przesianą  mogę wysypać  na stolnicę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać  margarynę,  cukier i jajko  zagnieść  ciasto. Tortownicę wykładamy papierem  na  nią  rozkładamy ciasto   kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy   bułką   tarką   władamy do  zamrażalki na pol godziny
Masa  serowa

Herbatę zieloną cytrynową zaparzamy we wrzącej wodzie.



Białka oddzielić od  żółtek,ubić  pianę  na sztywno dodając pod koniec   ubijania  1 łyżkę cukru pudru.Twaróg, żółtka,zaparzoną herbatę,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy  dokładnie zmiksować. Dodać  ubitą  pianę z  białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać  na przygotowaną  wcześniej ciasto.

Wstawić  do   rozgrzanego  piekarnika .Sernik piec w  temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku  przez około 20  minut oczywiście  wyłączamy piekarnik
Wszystkie składniki polewy wkładamy do garnka następnie podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa. Polewę wylewamy na przestudzony sernik,robimy dekoracje z owoców.
Prześlij komentarz