Kaczka podawana na pieczonych burakach z puree z selera z sosem malinowo-żurawinowym
składniki
- 1 kaczka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku Kamis
- 1 łyżeczka tymianku kamis
- kilka goździków Kamis
- 1 łyżeczka rozmarynu Kamis
- sól pieprz do smaku Kamis
- papryka czerwona ostra i słodka do smaku Kamis
- olej rzepakowy Rapso
- sok z cytryny
- 150g masło klarowne
- 1 1/2 litra smalcu z kaczki lub z gęsi,zwykłego Morliny
Puree z selera
- 3średniej wielkości selery
- 1 łyżka masła
- 500 ml mleka
- sól,pieprz,imbir, gałka muszkatowa do smaku.
sos malinowo-żurawinowy
- 25dag świeżych malin lub mrożonych
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 15 ml octu winnego czerwonego
- 15 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mies
- sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
- 5 dag suszonej żurawiny
- 3 buraki
- świeża bazylia
- papryczki
wykonanie
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyłam smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.Kawałki kaczki przełożyłam z garnka do naczynia zalałam czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki kaczki,pozostawiamy dolną z przyprawami) Kawałki kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.
Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.
puree z selera
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Buraki pieczone
Pojedynczo zawijamy buraki w folię aluminiową następnie pieczemy około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku. Upieczone buraki obieramy ze skórki,nożem kroimy na cienkie plasterki
sos malinowo-żurawinowy
Do rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
Na talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy plastry z pieczonego buraka,kawałek kaczki,robimy dekoracje z sosu i ziół,papryczki
4 komentarze:
na pewno jest bardzo smaczne, wygląda świetnie:)
Kaczka pięnie podana, ja dziś też robiłam, tylko w sosie śliwkowym(,kuchnia lidla,), wyszła pysznie :)
cieszę się:)Dla mnie inspiracją były trendy w smakach Kamisa.:)Mam super przepis na sos śliwkowy od przyjaciółki niedługo pojawi się na blogu.A masz może zdjęcie swojego dania?Pozdrawiam życzę dobrej niedzieli )
dziękuję pozdrawiam :)
Prześlij komentarz