Kuchnia kresowa Andrzej Fiedoruk


   Na początku grudnia szukamy inspiracji na dania jakie przygotujemy podczas świąt. Z pomocą przychodzi na wydawnictwo Zysk i S-Ka  klik które wydało Kuchnię Kresową Andrzeja Fiedoruka.

Kuchnia kresowa jest kontynuacją serii Andrzeja Fiedoruka.Początek ksiązki ukazuje nam czym jest kuchnia kresowa,czym się charakteryzowała, opis przeplatany jest ciekawymi opowieściami i anegdotami. .Dowiemy się z niej, jak dawniej dzielono kuchnię kresową.W ciekawy sposób opisana jest kuchnia staropolska,jakie były główne jej nurty, przepisy.Zwolennicy kuchni litewskiej i żmudzkiej również znajdą coś dla siebie.Kuchnia litewska to kuchnia prosta,ale znajdziemy też wiele przepisów na ciekawe dania takie jak kindziuk,który możemy sobie sami zrobić.Kuchnia białoruska jest kuchnią wielowiekową,posiada swoją tradycję i wiele ciekawych przepisów,które znajdziemy w kuchni polskiej np przepis na babkę ziemniaczaną.Kuchnia rosyjska,kuchnia ukraińska w tych rozdziałach znajdziemy wiele opowieści na temat kuchni rosyjskiej,ukraińskiej.Sympatycy kuchni lwowskiej i kuchni orientalnej również znajdą wiele ciekawostek.Książkę czyta się bardzo przyjemnie, ponieważ nie jest typową książką kulinarna.Dodatkowo podane są przepisy na charakterystyczne dania kuchni kresowej cepeliny,bliny,barszcze,kulebiak,ciasta i inne pyszności.Jedynym minusem jest brak zdjęć.Kuchnia kresowa jest bardzo bliska naszej kuchni,jest to jeden z wielu  powodów, dla którego warto przeczytać przenieść się na Kresy,poznać różnorodność i bogactwo smaków kuchni kresowej.
Idealna lektura na długie zimowe wieczoru..Warto ją mieć u siebie.
Prześlij komentarz