pierś z perliczki podana na musie jabłowym z sosem rabarbarowo- truskawkowym z olejem rzepakowym

Nic tak nie zbliża, jak wspólnie spędzony weekend.Wreszcie jest czas, by porozmawiać z najbliższymi, przygotować coś pysznego na grilla.Do przygotowania piersi z perliczki podanej na musie jabłkowym z  sosem rabarbarowo-truskawkowym wystarczy grill,dobre produkty i trochę fantazji Do przygotowania potrawy wykorzystałam bardzo zdrowy olej rzepakowy,który sprawdził się w przystawce idealnie.Olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Pierś z perliczki bardzo dobrze komponuje się owocami,zaś sezonowy rabarbar i truskawki postawiły kropeczkę nad całością dania.

składniki
  • 1 pierś z perliczki 
marynata 
  • 3 łyżki miodu kurpowskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • szczypta chilli
 mus jablkowy
  • 2 jabłka grójeckie 
  • cukier brązowy do smaku
  • cynamon do smaku 
  • sok z cytryny
 dodatkowo
  • rabarbar 
  • truskawki kaszubskie
  • olej rzepakowy 
  • cukier brązowy
  • 50 ml wino czerwone.
Wykonanie 
Marynata
 Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś z perliczki, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Pieczemy na rozgrzanym grillu kładziemy tackę wysmarowaną olejem rzepakowym na, który układamy naszą pierś, przewracając co jakiś cza na drugą stronę. Pierś grillujemy do miękkości.
Sos rabarbarowo-truskawkowy 
Na patelnię wsypujemy cukier brązowy,dodajemy wino,dodajemy rabarbar pokrojony na nieduże kawałki, truskawki redukujemy do 1/2 objętości.Doprawiamy do smaku.
mus jabłkowy 
 Jabłka myjemy,obieramy usuwamy gniazda nasienne kroimy na ósemki.Do garnka wkładamy jabłka,dodajemy cukier, gotujemy do całkowitego rozgotowania jabłek doprawiamy do smaku cynamonem i sos z cytryny
Pierś z perliczki podajemy na musie jabłkowym, z sosem rabarbarowo-truskawkowym.

Brak komentarzy: