czwartek, 7 sierpnia 2014

Słabości na diecie i dietetyczne faszerowane bakłażany

Tyjemy ponieważ nie potrafimy sobie poradzić ze słabostkami. Podzielę się z Wami pomysłami, jak sobie z tym radzić będąc na diecie.
1. lubimy podjadać, żujmy gumę, gdy gotujemy
2.wyolbrzymiany potknięcia, traktujemy jak katastrofę stwierdzamy nie mamy silnej woli, rezygnujemy z diety. Nie zadręczamy się, każdemu się zdarzają wpadki, walczymy dalej licząc kalorie
3.sięgamy po jedzenie pod wpływem gniewu,złości- zadajmy sobie trzy pytania. Dlaczego jem?  Co wówczas jem ? . Jak to na mnie działa? Najlepszy sposób to rozładowanie emocji.
4.często sięgamy po gotowe mrożone dania z zasmażką lub sosem. Zawierają dużą ilość węglowodanów,sodu i tłuszczu, wszelkiego rodzaju wyroby garmażeryjne, nie wiadomo co w nich jest . Unikamy gotowych dań.
5 Kiedy jesteśmy głodni, częściej podjadamy. Gotujmy kiedy jesteśmy najedzeni.
6 robimy zapasy w domu słodyczy. Kupujmy wtedy, kiedy mają przyjść goście.
7.Dania dietetyczne,czasami pozbawione są smaku, nie zawsze nam smakują. Efekt rzucimy się na coś dobrego, nie koniecznie dietetycznego. Nie zmuszajmy się do nich, jedzmy pyszne dania dietetyczne.
8 Za dużo jedzenia na talerzu. Na 10 minut przed jedzeniem wypij szklankę wody, posiłek podziel na pół.
9.Przed imprezą towarzyską, nie jedzmy tyle co zwykle. Dzień przed zjedzmy mniej kalorii, na imprezie wybierajmy dania  bardziej lekkie.
10 Dojadanie posiłków, które zostały, bo szkoda wyrzucić lub zostawiać na jutro,nie dojadamy.
11. Zła kolejność jedzenia potraw. Zacznijmy od jedzenia warzyw, które wypełnią żołądek.
12. Białe pieczywo,jedzmy pieczywo z pełnego przemiału bogate  w błonnik.
13. kupujemy  za duże opakowania przekąsek.Kupujmy najmniejsze opakowania przekąsek.
14. Na drugi dzień po imprezie, wracamy na dietę obniżając ilość kalorii o 300-400.
15 Jedzmy więcej ryb  ponieważ są źródłem zdrowych kwasów omega 3.
16 Planujmy zakupy na tydzień, róbmy z kartką.
17. Na deser wybieramy owoce.
18 Nie przynosimy do domu słodyczy,ciastek, lodów, chipsów, soków słodzonych. jeśli już zróbmy sami sorbety, soki owocowe bez dodatku cukru.
19.Wybierajmy chude kawałki mięsa.:  Z wołowiny polędwicę, rostbef. Z wieprzowiny polędwicę, schab bez kości ,chuda szynkę.  Z drobiu wybieramy indyka, piersi z kurczaka oczywiście bez skóry.
20 Wybieraj przekąski, które można jeść powoli. Zamiast orzeszków zjedz 2 marchewki pieczone lub jabłko pieczone.
21Jeśli masz na coś ochotę, nie odmawiaj sobie, zjedz 1/4 porcji. Najbardziej pragniemy zjeść, to co jest zakazane..
 Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"

 Dietetyczne faszerowane bakłażany kaszą jaglaną i piersią z kurczaka.
Danie jest bardzo zdrowe, pyszne i dietetyczne. Połówka bakłażana wystarczy na obiad, ponieważ jest bardzo syty. Dla mnie pycha:)

składniki
  • 2 średniej wielkości bakłażany 
  • 1 szkl ugotowanej kasy jaglanej
  • 1 pierś z kurczaka ugotowana w rosole
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  •  pieprz do smaku można dodać sól
Wykonanie 
Bakłażany dokładnie myjemy. Ostrym nożem przecinamy  na pół, łyżką wydrążamy  środek  Ugotowaną pierś z kurczaka kroimy  w drobną.Natkę pietruszki myjemy dokładnie siekamy,  Paprykę myjemy,kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kaszę jaglaną, pokrojoną pierś, paprykę, natkę pietruszki, posiekany czosnek,jajko dokładnie mieszamy Doprawiamy pieprzem  do smaku, można dodać sól ( ja nie dodaję jestem na diecie) jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Bakłażany napełniamy farszem z kaszy jaglanej. Formę do pieczenia skrapiamy  olejem, następnie układamy bakłażany  całość skrapiamy delikatnie olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.


Prześlij komentarz