piątek, 14 listopada 2014

Nadziewana pierś z kurczaka podana na placuszkach jaglanych z owocami kandyzowanymi, chipsem z boczku z sosem śliwkowym

Ostatnio jestem w mojej kuchni rządzą dania lekkie dietetyczne, przygotowane na bazie drobiu, ryb i pysznych dodatków jednym z nich jest zielona herbata Nestea, która była inspiracją do powstania dania. „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”.  Przepis został zgłoszony do konkursu.

składniki
Roladki z piersi
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka śliwek suszonych
  • plastry boczku
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy 
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do grilla
Placuszki z kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1łyżka masła orzechowego
  • sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku.
Karmelizowane owoce
  • jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 śliwka
  •  winogrona
  • 2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • kardamon do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Sos śliwkowy
  • 3 łyżki powidła śliwkowe
  • Śliwki suszone
  • 50 ml herbaty zielonej truskawkowej
  • Cynamon, kardamon 
  • Sok z limonki 
  • Otarta świeży skórka z limonki.

 Wykonanie
Roladki z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. .Na desce układamy plastry boczku na to pierś z kurczaka  i układamy śliwki suszone .  Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i  stawiamy ją do nagrzanego piekarnika 180 stopni naokoło 25-30 minut Obok układamy plaster boczku.
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Karmelizowane owoce
Jabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,herbatę zieloną  i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamon
Sos śliwkowy
Do garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone  pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem
Na placuszkach jaglanych układamy karmelizowane owoce, pokrojoną roladę, chips z boczku,sos śliwkowy
Prześlij komentarz