Bajeczny tort urodzinowy




Tort został wyróżniony w konkursie urodzinowym  organizowanym przez Food&Friends

Bajeczny tort . Połączenie kruchego płaszczyka otulającego  ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem na bazie szampana czyni tort o zaskakującym niepowtarzanym smaku. Poezja smaku, petarda polecam gorąco.

 Ilość porcji 8
składniki 
Kruchy płaszczyk

  • 80g płatków migdałowych prażonych.
  • 120g płatków kukurydzianych
  • 130g margaryny w złotym opakowaniu Palma spółki Belmar 
  • 200g cukru
  • 5 łyżek śmietany  kremówki 30%

ciasto czekoladowe

  • 110 g masła
  • 50g czekolady gorzkiej z chilii
  • 75ml wody
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru brązowego
  • 80ml kwaśnej  śmietany
  • 1 jajko

krem z szampanem

  • 250g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki  30 %
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g  cukru pudru
  • 250 ml szampana 

Poncz

  • 150 ml wina z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50g cukru pudru

Dekoracje

  • 100g czekolady deserowej
  • 1słoik  pomarańczy w rumie.
  • mini papryczki chilli

wykonanie
płaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę  nieco schłodź dodaj płatki migdałowe i kukurydziane. Całość delikatnie wymieszaj. Tortownice o średnicy 24cmwyłóż papierem do pieczenia. Kukurydzianą-migdałową masą  wyłóż równomiernie ranty tortownicy. Wstaw do lodówki na 60 minut. 
ciasto czekoladowe
Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Rondel ustaw na małym ogniu. Wlej wodę, dodaj masło, czekoladę roztop  często mieszając. Do miski przesiej mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodaj masę czekoladową. Wymieszać. Dodaj śmietanę i jajko utrzeć ja jednolitą masę. Wlej do tortownicy piec w piekarniku 190stopni około 40-45 minut.
Krem z szampanem
ubij śmietanę, dodaj jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny cukier,szampan dokładnie wymieszaj dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Poncz
Wlej do szklanki wino, sok dodaj cukier wymieszaj.
Składanie ciasta
Biszkopt przekrój na pół. Na dno tortownicy włóż blat ciasta
czekoladowego,nasącz ponczem wyłóż krem, przykryj drugim blatem. Wstaw
do lodówki na 4 godziny. Roztop czekoladę wylej na wierzch ciasta zrób
dekoracje z białej czekolady, pomarańczy i chilii

Brak komentarzy: