Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami korzennymi z sosem grzybowym



Ta wyborna, lekka potrawa pozostawia duże pole dla kulinarnej wyobraźni. Do przygotowania dania wykorzystałam zdrowe produkty najwyższej jakości. Polędwiczki możemy przygotować na świąteczny obiad, romantyczną kolację. Co ważne jest zdrowe, pełne smaków pyszne.:) Przygotowanie zgodnie z regułami pozwala się zakochać :)
Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa QAFP  (40dag)
  • Świeży tymianek
  • Olej rzepakowy Rapso
  • Sól, pieprz do smaku

Puree selerowo-ziemniaczane

  • 1 średni seler
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka śmietany
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir do smaku
 Grillowane warzywa
  • 1 pietruszka
  • 1 mały ziemniak 
  • olej rzepakowy Rapso

Sos grzybowy

  • 2 cebulki szalotki
  • Kilka suszonych prawdziwków
  • Sol, pieprz do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Sos z pieczonej polędwiczki.

Dekoracje
  • Olej rzepakowy pietruszkowy Rapso.
  • Kiełki rzodkiewki
  • Świeży tymianek
  • Pomidory koktajlowe.
Wykonanie
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon  i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy Rapso obsmażamy z każdej strony. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.
Sos grzybowy    
Na oleju rzepakowym szklimy pokrojoną szalotkę. Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut  osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy sos z pieczonej polędwiczki  ¼ szkl wody, ziele angielskie, listek laurowy, redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Puree z selera i ziemniaków
Warzywa korzenne obieramy, gotujemy na parze. Ugotowane seler i ziemniaki    przekładamy do miski, dodajmy masło, śmietanę gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały sól dokładnie miksujemy blenderem  dodajemy. Jak będzie za gęste można dodać mleko.
Grillowane warzywa
Warzywa korzenne gotujemy al dente na parze. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę olej rzepakowego Raspo następnie grillujemy warzywa.
Podanie
Na talerz wykładamy puree selerowo-zmienaczane, porcję polędwicy, grillowane warzywa, sos grzybowy całość skrapiamy olejem rzepakowym pietruszkowym Rapso.

Prześlij komentarz