piątek, 13 lutego 2015

Pyszne ciasto drożdżowe.

Od  dłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napój sojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smaku
Składniki
  • 12 dkg masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki napój sojowy Alpro
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 dag rodzynek Kresto


kruszonka


  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
Wykonie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną masło  i sól., rodzynki. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie, .Kruszonka z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej  posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Prześlij komentarz