piątek, 20 marca 2015

Pyszna puszysta babka cytrynowa

 Wielkanoc to czas pysznych słodkości, które najlepiej smakują w tym okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości. Najczęściej kończy się na kilku kawałkach. babka idealnie pasuję do świątecznej kawy czy herbaty. Jest genialna polecam Was serdecznie :)

Składniki 
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 25 dag masła
  • sok z 2 cytryn 
  • 2 czubate łyżeczki skórki otartej z cytryny 
  • 2 szkl mąki 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
  • lukier cytrynowy
  • skórka cytrynowa kandyzowana 

Wykonanie
 Białka oddzielić od żółtek.Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. Zalewamy wrzątkiem masło, po 2 minutach ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Puszyste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem posypanej tartą bułką formy.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni, pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie zarumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.
Prześlij komentarz