Pyszny mazurek kajmakowo kakaowy

Święta coraz bliżej a wraz z nimi pyszne słodkości serniki,mazurki i baby. Pyszny mazurek kajmakowy jest wyjątkowy, ciasto przepyszne rozpływa się w ustach. Do ciasta użyłam gotowane żółtka zamiast świeże. To jest sekret ciasta. Dodatkowo by ciasto było bardziej kruche dodałam cukier puder zamiast zwykłego . Dekoracje i masę możemy przygotować według własnego gustu. Polecam masę kajmakową która jest przepyszna. Mazurek niebo w gębie:)

składniki 
  • 1 1/2 szkl mąki krupczatki 
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru 
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 masa kajmakowa kakaowa 
  • dekoracje wg uznania 
wykonanie 
W malakserze łączymy mąkę z masłem,dodajemy cukier i przetarte ugotowane żółtka. Wyrobione jednolite ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy dowolny kształt np jajko  i dowolne elementy do dekoracji..Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni pieczemy do zarumienienia. Na zimny mazurek wykładamy masę kajmakową kakaową robimy dekoracje według uznania
Prześlij komentarz