Torcik na zimno bez pieczenia z jogurtem,serem

 Na straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził.  „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić  codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.. Torcik wyszedł idealnie smaki się wzajemnie uzupełniały,zaś kuchy płaszczyk uzupełniał całość. Torcik był pyszny :)

Kruchy płaszczyk
·  50g orzechów laskowych mielonych Back mit
·  50g orzechów włoskich mielonych Back Mit
·  120g płatków kukurydzianych
·   130g margaryny 
200g cukru
·    5 łyżek śmietany  kremówki 30%.

krem z szampanem
·    250g sera mascarpone
·  250 ml śmietany kremówki  30 %
·    300 ml jogurtu greckiego
·   2 łyżki soku z cytryny
·   250 ml szampana 
·  1 czekolada mleczna 
·   3 łyżki żelatyny

Krem  malinowy
·   500 ml śmietany 36%
·     2 łyżki cukru pudru
·  1 szkl  mrożonych  malin zmiksowanych
·   3łyżki żelatyny


Dodatkowo
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Biszkopty
  • Truskawki
  • Mięta
  • Kwiatki 
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 Wykonanie
płaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę  nieco schłodź dodaj płatki kukurydziane, orzechy mielone, orzechy laskowe mielone Całość delikatnie wymieszaj.
Krem z szampanem
 Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę dodajemy jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny przestudzoną czekoladę, szampan żelatynę przestudzoną mieszamy.
Krem malinowy
 Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie Do wysokiego naczynia wkładam maliny miksuje blenderem. Do miski wlewamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier puder, maliny żelatynę mieszamy.
 Masa śmietanowa Ubijamy  śmietanę dodajemy cukier puder ser mascarpone
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy krem malinowy wstawiamy do lodówki na 60 minut ,biszkopty, krem z szampanem, galaretki tężejące. Ciasto okładamy płaszczykiem kruchym. Robimy dekoracje z masy śmietanowej, kwiatów, mięty, malin



Prześlij komentarz