wtorek, 4 sierpnia 2015

Sałatka podana w pieczonej cukinii

Jesteśmy w pełni sezonu na pyszne warzywa,owce. Teraz smakują najlepiej wyglądają przepięknie i pachną cudnie. Warzywa i owoce możemy podawać na wiele wariantów.Jednym z nich jest podanie sałatki w pieczonej cukinii. Sałatka wygląda wspaniale smakuje wyjątkowo.
Składziki
  • 1 okrągła cukinia
  • 1/2 szkl kaszy kuskus  
  • 5dag kiełbasy śląskiej 
  • 1 plaster szynki 
  • kabanosy 
  • maliny
  • pomidory koktajlowe 
  •  50 ml oleju rzepakowego 
  • sok z cytryny
  • 10ml wino białe
  • 3 g filety z anchois
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie 
Cukinie dokładnie myjemy,odcinamy wierzch na wysokości 2 cm wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni. Pieczemy do miękkości> Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i szynkę w słupki smażymy na 'chipsy" Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Do miski wkładamy kaszę kuskus, pomidorki, kiełbasę,szynkę,kabanosy  kilka malin Dressing z anchois.Filety utrzeć z olejem,czosnkiem i odrobin pieprzu. Dodać pozostałe składniki i wymieszać Upieczoną cukinię napełniamy sałatką polewamy dressingiem




Prześlij komentarz