Wędzona kaczka


Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :) 

Składniki 

  • 1 kaczka 

Solanka 

  • 2 litry wody
  • 100g soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
  • Kilka liści laurowych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie 
Solanka
Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy sól, W małej ilości wody gotujemy przez kilka minut przyprawy do solanki. Przestudzony wywar z przypraw przecedzamy dodajemy do wody z solą mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do solanki kawałki kaczki wstawiamy do lodówki na 24 godziny.


Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele
angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 74-75% stopnie Piersi z kaczki i udka osuszamy na kratce około 2 godziny.Wkładamy do wędzarni kawałki kaczki ustawiamy temperaturę 40 stopni bez dymu przez jedną godzinę osuszamy. Włączamy generator dymu, wędzimy
tak przez kolejne 3-3,5 godziny. Wyjmujemy piersi z kaczki.Udka podpiekamy w 65 stopniach około 35 minut Możemy też podpiec piersi jak ktoś lubi.
Smacznego Emotikon smile
Prześlij komentarz