Szaszłyki z łososia i ananasa

Lubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory jadłam szaszłyki rybne. Moje zostały przygotowanie w wędzarni elektrycznej. Jak ktoś nie ma wędzarni, myślę ze domowym sposobem może przygotować w domu np uwędzić w garnku lub w beczce. 

Składniki
  • 2 filety z łososia
  • 1 świeży ananas
  • 1 litr wody
  • 3 dag soli
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego


Wykonanie
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy pozostałą wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, cukier brązowy,sos sojowy pieprz czarny i liście laurowe gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą. Filety  z łososia kroimy na kawałki 3cmx3cm Do tak przygotowanej solanki wkładamy kawałki ryby wstawiamy do lodówki na 6h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Ananasa obieramy kroimy w kostkę. Na patyczki nadziewamy na przemian łososia i ananasa. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy szaszłyki rybne  ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Następie włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około  4 godziny.
Prześlij komentarz