karp w migdałach
Uwielbiam ryby stąd wiele fajnych przepisów.zapraszam
składniki
- 1karp około 1kg
- 1łyżka mąki
- 8dag masła
- 1czubata łyżka majeranku
- 1łyżka czerwonej papryki w proszku
- 10 dag płatków migdałowych
- sól
- natka pietruszki
- papryka czerwona do dekoracji
przygotowanie 80 minut
Wykonanie
Karpia oczyścić ,nie odcinając głowy ,usunąć oczy
,natrzeć solą .Masło rozpuścić w rondelku ,zdjąć z ognia,przestudzić .Mąkę
wymieszać z papryką .Rybę posmarować połową masła,otoczyć w mące i
papryce.Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 45 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 220stopniC .W połowie pieczenia skropić masłem
,posypać łyżką majeranku ,przewrócić na drugą stronę.Na 5 minut przed końcem
pieczenia karpia ponownie skropić masłem,posypać majerankiem.Płatki migdałowe
wsypać na patelnię ,smażyć bez tłuszczu ,aż nabiorą złocistego koloru
.Upieczoną rybę przełożyć na półmisek ,posypać płatkami migdałowymi ,natką
,paseczkami papryki.
Karpia można zastąpić dowolną rybą np
pstrągiem.,Zamiast papryki można użyć ananasa ,świetnie się komponuje ze
smakiem migdałów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz