Rolada jabłkowa :)
Składniki:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać, KASIE roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z piekarnika Piec około 15 minut po upieczeniu zwijamy w rulon z pomocą ściereczki.
Obrać jabłka pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy jabłka, miód, orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową i przyprawę do szarlotki Kamis ( polecam jest bardzo dobra i aromatyczna) smażymy przez 10-15 minut. Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki Uwaga NIE GOTUJEMY !!!!
Rozwijamy roladę wykładamy zimną tężejącą masę Jabłkowa . Zwijamy roladę zakładamy sznurki silikonowe w celu zaciśnięcia zostawiamy na kilka godzin. Zdejmujemy sznurki posypujemy cukrem pudrem.:) smacznego :)
- 1/2 kostka margaryny Kasia
- 2 jajka
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- 4 jabłka
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- przyprawa do szarlotki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2 galaretka cytrynowa
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać, KASIE roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z piekarnika Piec około 15 minut po upieczeniu zwijamy w rulon z pomocą ściereczki.
Obrać jabłka pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy jabłka, miód, orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową i przyprawę do szarlotki Kamis ( polecam jest bardzo dobra i aromatyczna) smażymy przez 10-15 minut. Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki Uwaga NIE GOTUJEMY !!!!
Rozwijamy roladę wykładamy zimną tężejącą masę Jabłkowa . Zwijamy roladę zakładamy sznurki silikonowe w celu zaciśnięcia zostawiamy na kilka godzin. Zdejmujemy sznurki posypujemy cukrem pudrem.:) smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz