Roladki schabowe wielkanocne
- 3 plastry schabu
- 3 plastry boczku
- 3 jajka na twardo
- 1 kalafior
- 125 g ryżu ze szpinakiem firmy Sys
- 1 papryka
- ser biało -czerwony
- natka pietruszki
- 1/2 kostki Winiary
- marynata do mięs knorr
- przyprawa do gyros Kotanyi
- sos ciemny Knorr
- pieprz Kamis
- sól Kamis
Do miski wlewamy olej wsypujemy marynatę do mięs i przyprawę do gyros Knorr. Plastry mięsa podbić tłuczkiem zamarynować odstawić na 12 godzin. Ugotować jajka na twardo obrać ostudzić. Ugotować kalafior. Ugotować ryż pod koniec gotowania dodać 1/2 kostki cielęcej knorr. Na patelni rozgrzać olej usmażyć na nim roladki. Wlać 200 ml wody zagotować przykryć i dusić 12-15 minut. W 1/2 szkl wody zimnej rozrobić sos ciemny wlać do patelni i gotować chwilę Doprawić pieprzem i solą Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż , roladki i kalafior polać sosem, zapiec w 180 stopniach 8-10 minut. Pod koniec posypać serem zapiec posypać natką pietruszki.
Kilka dni temu otrzymałam od firmy Sys Dania Babci Zozi do testowania. Po rozpakowaniu przesyłki byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. po raz pierwszy zobaczyłam połączenie ryżu ze szpinakiem.Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Wymyśliłam ze zrobię roladki schabowe zaś ryż wykorzystam jako baze. Bardzo ciekawe ekologiczne opakowanie które wyróżnia się na tle innych, instrukcja gotowania bardzo prosta ryż gotuje się szybko co ważne jest zdrowy, możemy oszczędzić czas. W smaku jest bardzo smaczny mozna go jeść jako danie głwone bez zadnych dodatków lub wykorzystać do innych potraw. jedynym minusem podczas pukania wypukujemy szpinak. Myślę ze warto kupić cena jest przystępna do jakości . Polecam :)
Jak widzicie przyprawy użyte do roladek pochodzą od różnych producentów. Sprawdziłam je i stosuję od lat z powodzeniem, w swojej kuchni.
Tak samo sprawdziłam Lidla i warzywa, które tam kupuję. Mam pewność, że ilekroć pójdę, będą zawsze świeże, a że mają duży wybór robię u Nich często zakupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz