Dorsz smażony podawany z nadziewanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami
Rybę mogę jeść 7 razy w tygodniu. Dziś przygotowałam na obiad smażonego dorsza z nadziewanymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami .
Podczas majowego weekendu będąc nad morzem kupiłam od rybaków zapas świeżej ryby dorsza, turbota, fladry. Biorąc pod uwagę 500 km jakie musiałam pokonać wracając do domu zamroziłam je w zamrażalce, przełożyłam do lodówki turystycznej i w drogę. Mrożone ryby świetnie pełniły rolę wkładów.Tak więc w idealnym stanie przejechały drogę i trafiły do zamrażalki.
Dość dawno nie jadłam pieczarek nadziewanych pomyślałam sobie zrobię dziś na obiad smażonego dorsza podawany z nadziewanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami.
Składniki
- 1duży dorsz
- 6 pieczarek
- 6 młodych ziemniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz czarny Kamis
- ognista mieszanka Kamis
- pietruszka
- przyprawa do ryb
- cytryna
- masło
- pietruszka
- olej
Przygotowanie
Dorsza filetujemy następnie skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy przyprawą do ryb , mieszanką ognistą Kamis, pieprzem czarnym Kamis odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Filety z dorsza obtaczamy w jajku i bułce tartej smażymy na patelni grillowej na złoty kolor .
Dorsza filetujemy następnie skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy przyprawą do ryb , mieszanką ognistą Kamis, pieprzem czarnym Kamis odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Filety z dorsza obtaczamy w jajku i bułce tartej smażymy na patelni grillowej na złoty kolor .
Pieczarki
obieramy nóżki z pieczarek stare na tarce o grubych oczkach smażymy na maśle dodajmy natkę pietruszki doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym Kamis Gotowe nadzienie nałożyć w kapelusze pieczarek. Następnie spód kapeluszy panierować w jajku i bułce tartej . Usmażyć.
Usmażoną rybę podajemy z pieczonymi pieczarkami i młodymi ziemniakami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz