Pieczona perliczka obłożona plastrami boczku podawana ze smażonymi ziemniakami z musem z aronii i wiśni
W zamrażalce leży kilka perliczek trzeba z nimi coś zrobić bo lada moment pojawią się nowe. A że zamrażarka ledwo się domyka i powoli odmawia posłuszeństwa no i nie jest gumy to... czas podać do stołu perliczkę. :)
Składniki:
- 1 perliczka
- 200g plastrów boczku
- zioła do drobiu Kamis
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- sól morska prowansalska Kamis
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka pieprz czarny Kamis
- 1łyżeczka soli zwiększającej
- marchewka
- pomidor koktajlowy
- ogórek świeży
- mus z aronii i wiśni
- ziemniaki
Wykonanie:
Do
oleju wkładamy ognistą mieszankę przypraw , tymianek, pieprz, sól i
dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na
zewnątrz)
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy płatki z ziemniaków (specjalnym urządzeniem) posypujemy tymiankiem i przyprawą do ziemniaków smażymy na oleju Robimy dekoracje z marchewki, ogórka i pomidorka.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy płatki z ziemniaków, kwiatek z warzyw ,ćwiartkę perliczki , ozdabiamy musem z aronii i wiśni.
Mus został zrobiony w ubiegłym roku, niedługo zamieszczę przepis na niego, bardzo dobry jest do drobiu, ryb i mięsa.
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy płatki z ziemniaków (specjalnym urządzeniem) posypujemy tymiankiem i przyprawą do ziemniaków smażymy na oleju Robimy dekoracje z marchewki, ogórka i pomidorka.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy płatki z ziemniaków, kwiatek z warzyw ,ćwiartkę perliczki , ozdabiamy musem z aronii i wiśni.
Mus został zrobiony w ubiegłym roku, niedługo zamieszczę przepis na niego, bardzo dobry jest do drobiu, ryb i mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz