Jak nasze babcie robily chleb razowy
Przepis na chleb
Składniki
zaczyn:
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej (typ 2000)
- 70 g zakwasu żytniego
ciasto:
- zaczyn
- 210 g wody
- 240 g mąki żytniej (typ 2000)
- 20 g melasy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Zaczyn należy rozpocząć ok 12 h przed planowanym pieczeniem.
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 12 h. Najlepiej na noc Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, melasę i sól. Wymieszać. Aż masa będzie gęsta i lepka, ale możliwa do wymieszania.
Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką. Odstawić na około 3 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 C na 15 minut, a
następnie zmniejszyć do 210 C i piec jeszcze 45 minut.
Wystudzić, kroić na drugi dzień po upieczeniu.
3 komentarze:
Zostałaś nominowana u mnie na blogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam serdecznie
dziękuje za zaproszenie pozdrawiam :)
Bardzo ładny i smakowity ten chlebek :-)
Prześlij komentarz