Kurczak zagrodowy z szałwią podany z rolada chlebową i warzywami ratatouile
Jest to kolejne danie jakie Wam prezentuję z warsztatów Marcinka Budynka. Jak zauważyliście to była kolejna propozycja Marcina którą przygotowywaliśmy na warsztatach zaglądacie po następne.
Składniki
- 4 filety kurczaka ze skórą
- 80 g masła
- 1/2 szałwii lub pietruszki
- sól Kamis
- pieprz Kamis
- 100 g cukinia
100 g bakłażan - 100cebula czerwona
- 100 g pomidory
- 2 ząbki czosnek
- 350 g pszennego chleba
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 1 pęczek pietruszki
- 1 mała biała cebula 200g szpinak świeży
- sól
- pieprz
Wykonanie
Masło mieszamy z szałwia wkładamy je pod skórkę kurczaka, pierś doprawiamy solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA ,grillujemy w kontakt grillu lub gotujemy w wodzie około 15 minut
Rolada chlebowa
Tniemy w drobną kostkę cebulę gotujemy w mleku po wystudzeniu zalewamy mlekiem. Drobno pocięty chleb pozostawiamy pod przykryciem,aby chleb nasiąknął mlekiem około 5minut,następnie dodajemy pietruszkę, sól, ubite jaja. Na arkusz papieru SAGA wylewamy masę chlebową,przy pomocy drugiego arkusza papieru formujemy prostokąt grubości 2 cm,ściągamy wierzchni arkusz i układamy na masie zblanszowany szpinak, formujemy roladę. Pieczemy w kąpieli wodnej około 15-20 minut
Ratatouile
Wszystkie warzywa tniemy w drobną kostkę smażymy na oliwie z oliwek doprawiamy solą i pieprzem
Kurczaka tniemy w plastry układamy na ratatouile i podajemy z plastrami rolady chlebowej
Masło mieszamy z szałwia wkładamy je pod skórkę kurczaka, pierś doprawiamy solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA ,grillujemy w kontakt grillu lub gotujemy w wodzie około 15 minut
Rolada chlebowa
Tniemy w drobną kostkę cebulę gotujemy w mleku po wystudzeniu zalewamy mlekiem. Drobno pocięty chleb pozostawiamy pod przykryciem,aby chleb nasiąknął mlekiem około 5minut,następnie dodajemy pietruszkę, sól, ubite jaja. Na arkusz papieru SAGA wylewamy masę chlebową,przy pomocy drugiego arkusza papieru formujemy prostokąt grubości 2 cm,ściągamy wierzchni arkusz i układamy na masie zblanszowany szpinak, formujemy roladę. Pieczemy w kąpieli wodnej około 15-20 minut
Ratatouile
Wszystkie warzywa tniemy w drobną kostkę smażymy na oliwie z oliwek doprawiamy solą i pieprzem
Kurczaka tniemy w plastry układamy na ratatouile i podajemy z plastrami rolady chlebowej
1 komentarz:
ale pychota! ta rolada chlebowa do tego to świetny pomysł. Pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz