Knedle ziemniaczane ze śliwkami bakaliami i podane z sosem z suszu owocowego
Oto przepis z VII edycji warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej, których tematem były ziemniaki.
Składniki
- śliwki bez pestek Hortex 1 kg
- ugotowane ziemniaki 1 kg
- mąka ziemniaczana Kupiec 100g
- mąka pszenna 300g
- jajko 2 szt
- orzechy włoskie 100g
- migdały 100g
- rodzynki 100g
- kompot z suszu Hortex 1 l
- limonka 1 szt
- cynamon Kamis
sposób wykonania
Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę dodajemy mąkę i jajka dobrze wyrabiamy.
Bakalie prażymy
na patelni, następnie miksujemy.
Zmiksowanymi bakaliami faszerujemy die połówki śliwki i sklejamy następnie
obtaczamy ciastem formując knedle.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Kompot z suszu Hortex gotujemy
do zredukowania połowy płynu, dodajmy cynamon,skórkę i sok z limonki.
Knedle podajmy zanurzone w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz