Kapusta z grochem
Składniki
75 dag kiszonej kapusty
3/4 szklanki łuskanego grochu
6 łyżek masła lub oleju
1 drobno posiekana cebula
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Groch zalać wrzącą woda i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch. i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Przetrzeć przez sito. Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody,gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem. Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju aż będzie szklista,wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą,pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając. Doprawić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz