Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą



 Zapraszam   na kolejne  danie  przygotowane   podczas   warsztatów  pod patronatem Polskiej Akademii   Kulinarnej


 Składniki
100 g   gorgonzoli

80 g  parmezanu
200g śmietany 36%
gałka  muszkatowa
Rukola  Fit&Easy
sól do smaku

 ciasto
200g ziemniaków
300g szpinaku w liściach   Hortex
100g mąki
1 żółtko
sól

Sposób wykonania
 ziemniaki  gotujemy w  mundurkach. Obieramy i wyciskamy/ubijamy. Łączymy ziemniaki pokrojone   liście szpinaku, mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe  kopytka.
Na patelni  rozpuszczamy   śmietanę  razem z   gorgonzolą i gałką  muszkatową. Nie dopuszczamy do wrzenia składników.  Solimy do smaku.Ugotowane w  międzyczasie kopytka  dokładamy do sosu. i całość   mieszamy.
Posypujemy  starym   parmezanem.
Wykładamy  na talerz i  dekorujemy  rukolą.
Zawsze   wkładamy   makaron do sosu :)

2 komentarze:

ALB pisze...

bardzo fajna sprawa i pomysł na unowocześnie naszych polskich kopytek - tak przynajmniej można tłumaczyc babci :) myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

Ola pisze...

zielono mi ;)