Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą
Zapraszam na kolejne danie przygotowane podczas warsztatów pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej
Składniki
100 g gorgonzoli
80 g parmezanu
200g śmietany 36%
gałka muszkatowa
Rukola Fit&Easy
sól do smaku
ciasto
200g ziemniaków
300g szpinaku w liściach Hortex
100g mąki
1 żółtko
sól
Sposób wykonania
ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i wyciskamy/ubijamy. Łączymy ziemniaki pokrojone liście szpinaku, mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
Na patelni rozpuszczamy śmietanę razem z gorgonzolą i gałką muszkatową. Nie dopuszczamy do wrzenia składników. Solimy do smaku.Ugotowane w międzyczasie kopytka dokładamy do sosu. i całość mieszamy.
Posypujemy starym parmezanem.
Wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą.
Zawsze wkładamy makaron do sosu :)
2 komentarze:
bardzo fajna sprawa i pomysł na unowocześnie naszych polskich kopytek - tak przynajmniej można tłumaczyc babci :) myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
zielono mi ;)
Prześlij komentarz