Faworki
Składniki
- 1/2 kg mąki Basi
- 8 żółtek
- 1/4 kostki Kasi
- 50 ml spirytusu
- 2 opakowania kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder waniliowy do posypania
- szczypta soli
- 1,20kg smalcu Morliny
Wykonanie
Na stolnicę wysypujemy przesianą
mąkę Basię wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę Kasią, dodajemy sól, spirytus, zagniatamy.
następnie zbijamy raz za razem wałkiem około 30 minut,
Ubite ciasto
, przykrywamy ściereczką i 1-3 godz. trzymamy w chłodnym miejscu . Porcjami rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki.
Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku
każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden
koniec paska, kształtując faworek. Wrzucać po kilka faworków na rozgrzany w
szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto.
Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub
paterę. Posypujemy cukrem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz