Bułeczki drożdżowe
Dziś zapraszamy na małą wprawkę przed Wielkanocnymi wypiekami, czyli na bułeczki drożdżowe, doskonałe na śniadanie albo jako deser.
Składniki
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego Alpro
- 5 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 laska wanilii Kamis
- rodzynki
- 2 jajka
- szczypta soli
Wykonanie
Mąkę
przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka dodać 10
dag mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią dodać do
rozczynu, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie,
dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3
godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować
nieduże kule. Posmarować roztrzepanym jajkiem Ułożyć na natłuszczonej blaszce
piec 20-25 minut 190-200 stopni,
Do picia proponujemy napój czekoladowy Alpro.
Soja i czekolada, diablo dobre połączenie zdrowia i smaku. Jest to wspaniałe źródło białka i wapnia. Nie zawiera laktozy ani tłuszczu zwierzęcego.
Więcej o produktach Alpro dowiecie się tutaj:
http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty-sojowe/5
Do picia proponujemy napój czekoladowy Alpro.
Soja i czekolada, diablo dobre połączenie zdrowia i smaku. Jest to wspaniałe źródło białka i wapnia. Nie zawiera laktozy ani tłuszczu zwierzęcego.
Więcej o produktach Alpro dowiecie się tutaj:
http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty-sojowe/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz