Drożdżowa babka parzona
Wpadamy
coraz bardziej w świąteczny nastrój, dlatego dziś kolejna propozycja Wielkanocna,
czyli parzona babka drożdżowa.
składniki
- 50 dag mąki
- 13 dag masła
- 15 dag cukru
- 5 żółtek
- 6 dag drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego Alpro można też użyć zwykłego mleka 3.2 %
- laska wanilii Kamis
wykonanie
1/2 szkl mleka podgrzać z laską wanilii, potem ją wyjąć, mleko przestudzić następnie dodać drożdże, cukier i mąkę przygotować rozczyn. Pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko sojowe i zalać nim około połowę przygotowanej ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z wyrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 jej wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia po czym piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z formy wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
1/2 szkl mleka podgrzać z laską wanilii, potem ją wyjąć, mleko przestudzić następnie dodać drożdże, cukier i mąkę przygotować rozczyn. Pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko sojowe i zalać nim około połowę przygotowanej ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z wyrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 jej wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia po czym piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z formy wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Więcej o Alpro i produktach znajdziecie tu: http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty-sojowe/5
7 komentarzy:
Wspaniała baba!
Dzięki! ;)
Piękna baba..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
Przepiękna ! I zawsze smaczna, tradycyjna, drożdżowa ! :)
Dzięki! :)
Dzięki. Proste rzeczy są zawsze smaczne :)
Wyjątkowo piękna!
Prześlij komentarz