Pierś z indyka w sosie marokańskim
Kilka dni temu dostałam
do przetestowania przyprawy marki Royal. Na pierwszy ogień wybrałam przyprawę Kurczak
po marokańsku. Z uwagi na to, że jestem na diecie kolejny dzień, który mogę
nazwać małym sukcesem zaszalałam i zafundowałam sobie całkiem egzotyczne danie,
niemniej jednak wciąż dietetyczne. A że jednym ze składników, który gości
bardzo często na moim stole jest indyk to na obiad przygotowałam pierś z indyka
w sosie marokańskim
Składniki
Składniki
- 200 dag piersi z indyka
- 2 łyżki przyprawy Kurczak po marokańsku od Royal
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- olej
- masło
- miód
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy dwie łyżki przyprawy zalewamy wodą. Pierś z indyka kroimy na kawałki 2cmx 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej z jedną łyżeczką masła, wkładamy pierś, smażymy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę, wszystko mieszamy, dusimy pod przykryciem. Gdyby było za gęste dodajemy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy sok z cytryny.
Na drugą patelnię wkładamy dwie łyżki masła i jedną miodu. Gotujemy do rozpuszczenia. powstały sos dodajemy do piersi i wszystko mieszamy, chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy podawać z ryżem lub kaszą kuskus. Ja miałam pomidorki koktajlowe. Ech, dieta… ale danie wyszło pyszne.
2 komentarze:
Fajne danie:)
I smakuje wybornie! :)
Prześlij komentarz