Pstrąg grillowany podawany z ziemniakami, sosem śmietanowo-koperkowym i sałatką
Kolejna wariacja z pstrągiem w
roli głównej, czyli następna propozycja do menu "wiosenna dieta". Lekko, zdrowo i przyjemnie na wiosnę.
Składniki
- 1 pstrąg
- 5 średnich ziemniaków
- Dwie gałązki koperku
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sos śmietanowo-koperkowy Winiary
- 50ml śmietany
- Papier do pieczenia i gotowania Saga
sałatka
- mix sałat Fit&Easy
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 physalis
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Wykonanie
Pstrąga oczyścić, umyć i
osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem , przyprawą
do ryby i czosnkiem. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Na papierze ułożyć
pstrąga Na wierzch ryby ułożyć plastry cytryny. Położyć gałązkę koperku. Całość
zawinąć w papier piec w kombiwarze przez 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie obrać i
ugotować ziemniaki
Sałatka
W misce wymieszać mix
sałat, pokrojone pomidorki, physalis, całość skropić octem
balsamicznym i oliwą z oliwek.
Sos, przygotować wg przepisu
na opakowaniu.
Na talerz wyłożyć rybę,
ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem, podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz