pieczona kaczka
Dostałam kaczkę wiejską robiłam ją na wiele sposobów. Jednym z pomysłów
był rosół z kaczki ja takiego nie lubię. Wymyśliłam ze będzie pieczona z
ziemniakami.
Składniki
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę smalcu do którego włożyłam kaczkę. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem, posypałam przyprawami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 1 godzinę.
Na talerzu ułożyłam pieczone ziemniaki, pieczoną kaczkę.
Składniki
- 1 kaczka wiejska
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku Kamis
- 1 łyżeczka tymianku kamis
- 1 łyżeczka rozmarynu Kamis
- sól pieprz do smaku Kamis
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- smalec
- 1 kg ziemniaków
- 1 majeranek
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę smalcu do którego włożyłam kaczkę. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem, posypałam przyprawami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 1 godzinę.
Na talerzu ułożyłam pieczone ziemniaki, pieczoną kaczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz