Danisze z morelami,borówkami i pistacjami
Warsztaty w Siedlisku Architekta były cudownym nie zapomnianym czasem, mogliśmy odkrywać nowe smaki.Kiedy dowiedziałam się w menu warsztatów jest ciasto duńskie. Nie mogłam doczekać kiedy będziemy je robić, moja ciekawość była wielka.Do tego stopnia ze opróżniłam swój wyjazd z Siedliska mając świadomość im później wyjadę korki będą większe.Opłacało się czekać. Ciasto danisze jest pyszne, miękkie chrupiące,lekkie o bardzo aromatycznym zapachu maślanym. Zakochałam się w nim, do tego stopnia ze porcja ciasta leżakuje w lodówce. Ania jest mistrzynią w komponowaniu cudownych przepisów.Zawdzięczam jej coś więcej otworzyła mi oczy na to co czasami było tak blisko, a nie zauważalne.Aniu bardzo Ci dziękuję.Danisze to pyszne ciasteczka, które pachną obłędnie, ich zapach unosi
się po całym domu. Danisze to połączenie ciasta francuskiego z
drożdżowym o zapachy maślanym który zawdzięczamy masłu. ,Jak tu się
odchudzać. Możemy je przygotować z dowolnym nadzieniem o dowolnym
kształcie. Moim zdaniem okrągłe są najładniejsze. Polecam danisze które
przygotowaliśmy na warsztatach w Siedlisku Architekta
Ciasto podzielić na części kwadraty koła . Na środek każdego kawałka nałożyć nadzienie i owoce i ułożyć na blaszce,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość,być miękkie i puszyste.
Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na ciasto
- 120 ml ciepłej wody
- 250 ml mleka, o temperaturze pokojowej
- 2 duże jajko, o temperaturze pokojowej
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 2 saszetki drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 2 łyżeczka soli
- 50 g drobnego cukru
- 500 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki
Na nadzienie
- świeże morele
- świeże borówki
- kremowy twarożek
- siekane pistacje
- skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- miód
Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.
Do
większej miski nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać
zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale
dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy
dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie
wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do
4 dni.
By
dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w
temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x
50 cm. Można podsypywać mąką.
Złożyć
ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na
górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej
i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te
czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta
duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat
powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w
lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce
do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.Ciasto podzielić na części kwadraty koła . Na środek każdego kawałka nałożyć nadzienie i owoce i ułożyć na blaszce,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość,być miękkie i puszyste.
Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz