Karpatka waniliowa
Karpatka u nas rządzi praktycznie na każdej imprezie rodzinnej,która zawsze musi być.W nocy o północy zawsze wychodzi. Zauważyłam
ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki. Ciasto jest pyszne w smaku kremowe o
smaku waniliowym. Karpatkę możemy przygotować na wiele okazji jedną z nich jest
Karnawał.
Składniki
- 250g margaryny
- 2 szkl mąki
- 1 laska wanilii
- 2 szkl wody
- 8-10 jajek
- Masa budyniowa
- 1 litr mleka 3,2
- 2 budynie waniliowe
- 1 masło
- 1/2 litra śmietany 36 %
- 3-4 łyżki cukru pudru waniliowego
- cukier puder waniliowy do posypania
- sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto:
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, zagotowujemy wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy 2 szklanki mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki. Studzimy
Do miski przekładamy zimną masę którą ucieramy z jajkami.Ciasto dzielimy na dwie porcje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy pierwsze
10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200
stopni. do zarumienienia. Wyjmujemy studzimy tak samo
pieczemy drugą cześć ciastaCiasto:
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, zagotowujemy wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy 2 szklanki mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki. Studzimy
Masa
Do garnka wlewamy 600 ml mleka i zagotowujemy. Do miseczki wlewamy 200ml mleka, dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, sok cytryny.Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną,schładzamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz