Dietetyczna pierś z kurczaka faszerowana z szynkowara
Składniki
- 60 dag piersi z kurczaka
- 20 dag piersi mielonej z przepisu klik
- 2 łyżki przyprawy sułtańskiej Tradismak
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w plastry. Delikatnie je rozbijamy. Tak przygotowane kawałki posypujemy z każdej strony przyprawami. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Część piersi mielimy doprawiamy do smaku i dodajemy łyżeczkę żelatyny. Dokładnie wyrabiamy. Na kilka płatów piersi kładziemy mielone mięso i zwijamy w rulony. Na dno szynkowara wkładamy kawałki mięsa z piersi,posypujemy delikatnie żelatyną i następnie układamy rulony. Postępujemy tak do wypełnienia szynkowara, który zamykamy. Do garnka wlewamy wodę na dno władamy ściereczkę, zagotowujemy wkładamy szynkowar gotujemy pod przykryciem,kontrolując przy użyciu termometru. Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową. .
1 komentarz:
Bardzo smakowite.Chyba w końcu kupię ten szynkowar.Dietetyczne jak dla mnie.
Prześlij komentarz