Pyszny królewski sernik


Królową jest wśród słodyczy, każdy sobie owej życzy. Na przekąskę, na deserek, do tornistra, na spacerek. Może gorzka być lub mleczna, ale zawsze jest bajeczna. Z orzechami lub z nadzieniem, rządzi naszym podniebieniem. Nie znać jej też nie wypada, bo to przecież CZEKOLADA! A. Szymański 
Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna!


Składniki 
  • 1/1/2szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy Dr Oetker
  • 2 żółtka
Masa serowa
  • ½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 50g masła
  • 1 budyń waniliowy Dr Oetker
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego  Dr Oetker
  • dekoracje 
  • glassage czekoladowa
  • dekoracje z dr Oetkera 


 Wykonanie 

Ciasto. 
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
 Masa serowa:
 W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.

 



6 komentarzy:

gin pisze...

Ależ cudo :)
Chyba się zakochałam... :)

Unknown pisze...

pysznie wygląda:)

kwatera Gdynia pisze...

Sernik obfitości, wygląda kusząco. Adekwatna nazwa. Gratulacje.

Takietampichcenie pisze...

Pyszniutki :)

Anonimowy pisze...

glassa czekoladowa ? a to tak trudno napisać ze to zwykła polewa jest czekoladowa? no tak ale po zagranicznemu to przecież lepiej brzmi tak ekstrawagancko:) no i pewnie jest kupna z tytki;)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Drogi Anonimie szkoda,ze nie masz odwagi się podpisać się,cóż wstydzisz się własnego nazwiska.Wracając do tematu,masz prawo mieć takie zdanie.W najbliższym czasie ukaże się przepis na glassage czekoladową,nie trzeba być mistrzem cukiernictwa by zauważyć ze jest domowej roboty