Pyszny tort czekoladowy z kremem śmietanowo- serowym.
Chcesz zachwycić swoich gości i rodzinę,a może chcesz przygotować wyjątkowy tort na specjalną okazję?Mam dla Ciebie propozycję pyszny tort czekoladowy z masą śmietanowo-serową i ganache czekoladowym,który jest arystokrata wśród domowych wypieków.Mały kawałek tortu czekoladowego podany do kawy lub herbaty to ukoronowanie naszych gości.Idealny dobór składników podkreśla smak czekolady,sera i śmietany tort rozpływa się w ustach.Smaki się wzajemnie uzupełniają,jednym słowem strzał w dziesiątkę:)
Składniki
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao.
Ganache czekoladowe:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 240 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%
krem śmietanowo-serowy
- 250g mascarpone
- 500g sera Dr.Oetker
- 250g śmietany kremówki30%
- 1 śmietan fix Dr.Oetker
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 1 łyżka żelatyny Dr.Oetker
- aromat waniliowy Dr.Oetker
Krem czekoladowy:
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy:
Do miski wkładamy białka,które ubijamy na sztywno i dodajemy
cukier,żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
kakao i bardzo delikatnie mieszamy. Masę
biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż
przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)czekoladę zalewamy gorącą
śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Odstawiamy
do wystudzenia.
Krem śmietanowy:
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy
do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno
schłodzoną śmietanę i ubijamy pod koniec dodajemy śmietan fix wymieszany z
cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy ser mascarpone i ser twarogowy
Dr.Oetker, aromat śmietankowy dokładnie
mieszamy i dodajemy ubitą śmietanę. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i
delikatnie łączymy wszystko ze sobą.
Składanie tortu:
Biszkopt dzielimy na kilka blatówNa paterę kładziemy
pierwszy blat czekoladowy na niego wykładamy krem serowy i przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy
ganach czekoladowe, przykrywamy blatem czekoladowym, krem serowy, który
przykrywamy blatem biszkoptu czekoladowego, czynność powtarzamy do ostatniego
blatu czekoladowego. Cały tort smarujemy kremem czekoladowym. Na środek tortu
wykładamy ganache czekoladowe dekorujemy ażurkami czekoladowymi Dr. Oetker.
Smacznego :)
6 komentarzy:
Śliczny.Bardzo apetyczny,super.
wygląda świetnie !
ciekawi mnie ten serowy krem, z pewnością wypróbuję!
dla mnie super połączenie i co ważne mniej kalorii.Pozdrawiam życzę wiele inspiracji kulinarnych
Dziękuję pozdrawiam wiosennie :)
Dziękuje pięknie pozdrawiam słonecznie życząc cudownej niedzieli :)
Prześlij komentarz