Domowy schab wędzony
Smaku domowej wędliny, nie zastąpi nam najlepsza ze sklepu, marketu tym mówię zdecydowanie nie ! Schab został wykonany według tradycyjnej rodzinnej receptury. Przepis na szynkę znajdzieciePyszna domowa szynka z wędzarni Schab wyszedł bardzo delikatny,pyszny w smaku o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. Nie obyło się bez wpadki, schab szybko znikł ze stołu, co świadczy o tym ze był genialny.Następnym razem naprawię mój błąd przygotowując z podwójnej porcji. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.Schab przygotowałam na święta,niestety moje plany uległy zmianie we wtorek będzie powtórka.Wielkanoc bez schabu to tak jakby święconka bez pisanek:)
Składniki
- 3 kg schaby bez kości
Peklowanie
- 10 łyżeczek peklosoli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
Wykonanie Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą ,liście laurowe doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki, ocieknięciu wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w wodzie gorącej. odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
Do garnka
wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę
zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około
80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się
zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60
minut parzenia. Wyjmujemy schab po
procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz