Wędzone jajka
Święta z każdym dniem są coraz bliżej, a wraz z nimi pojawiają się
propozycje świątecznego menu. W nim wędzonki, jajka, wielkanocne baby...
wszystko to czego dusza nasza zapragnie. Jedynej rzeczy jakiej nie może
zabraknąć na świątecznym stole to jajka.
Pojawią się przygotowane na wiele sposobów. Jednym z nich jakie chciałabym wam polecić to wędzone, które przypadną do gustu nie jednemu smakoszowi, wzbudzą zachwyt wśród naszych zaproszonych gości i domowników. Nie wymagają dużego nakładu pracy,jedynie czasu. Jajka wędzone mają łagodny dymny, przypominający smakiem oscypek. Możemy je podać jako samodzielne danie, jak również mogą być bazą do wielu potraw. Sprawdzą się jako jajka faszerowane, do żurku by podkreślić smak, jako dodatek do rolad i różnego rodzaju tart. Jajka wędzone dodadzą każdej potrawie wyrazistości, zaś ich aromat będzie wyczuwalny w daniu. Dla mnie są genialne i na pewno nie raz przygotuję wędzone jajka.
składniki
Wykonanie.
Do garnka wkładamy 10jajek, zalewamy wodą,dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10-25 minut na twardo. Przelewamy zimną wodą zostawiamy by wystygły, wyjmujemy i osuszamy Kilka jajek obieramy ze skorupek. Jedne i drugie umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnosimy ją nie przekraczając 45 stopni. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru. Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury, by jajka nie popękały,zaś aromat z wędzenia wnikał do środka jajka.W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Pojawią się przygotowane na wiele sposobów. Jednym z nich jakie chciałabym wam polecić to wędzone, które przypadną do gustu nie jednemu smakoszowi, wzbudzą zachwyt wśród naszych zaproszonych gości i domowników. Nie wymagają dużego nakładu pracy,jedynie czasu. Jajka wędzone mają łagodny dymny, przypominający smakiem oscypek. Możemy je podać jako samodzielne danie, jak również mogą być bazą do wielu potraw. Sprawdzą się jako jajka faszerowane, do żurku by podkreślić smak, jako dodatek do rolad i różnego rodzaju tart. Jajka wędzone dodadzą każdej potrawie wyrazistości, zaś ich aromat będzie wyczuwalny w daniu. Dla mnie są genialne i na pewno nie raz przygotuję wędzone jajka.
składniki
- 10 jajek Farmio
- sól lub sól wędzona do smaku
- woda
Wykonanie.
Do garnka wkładamy 10jajek, zalewamy wodą,dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10-25 minut na twardo. Przelewamy zimną wodą zostawiamy by wystygły, wyjmujemy i osuszamy Kilka jajek obieramy ze skorupek. Jedne i drugie umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnosimy ją nie przekraczając 45 stopni. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru. Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury, by jajka nie popękały,zaś aromat z wędzenia wnikał do środka jajka.W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz