Pierś z kaczki na pieczonych ziemniakach z karmelizowanymi jabłkami z sosem wiśniowym
Kaczka, a w szczególności pierś z kaczki jest jednym z moim ulubionych mięs, które często goszczą na moim stole.Powodów jest kilka o jednym już wspomniałam, drugi moje danie na bazie piersi z kaczki wygrało konkurs "Warszawa od kuchni" sentyment :) klik Danie wygrało jednogłośnie,zostało przygotowane z polskich składników, było perfekcyjnie z pewnym "ale" Do końca życia chyba zapamiętam do dekoracji należy zawsze używać polskich ziół, a nie bazylii . Dlatego do końca życia zapamiętam zasadę dobierając dekoracje należy brać pod uwagę składniki dania głównego,a nie wygląd ziół ( mini bazylia)
Tym razem przygotowałam pierś z kaczki podaną na pieczonych ziemniakach z karmelizowanymi jabłkami z sosem wiśniowym z listkami botwinki i pietruszki. Pierś rozpływa się w ustach,genialne połączenie owoców dopełniało całości. Myślę pierś z kaczki możemy przygotować na niedzielny obiad, rodzinne spotkane w każdym regionie Polski. Zachwyci naszych bliskich, gości. Zapewniam poproszą o dokładkę.
składniki
Przygotowanie marynaty Do miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym. Jabłka Grójeckie dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu drahimskiego i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut Ziemniaki myjemy,obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy olejem rydzowym posypujemy przyprawami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35minut (Do zarumienienia) Tłuszcz z pieczonej piersi z kaczki przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód drahimski , goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
składniki
- 2 piersi z kaczki
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- 50 ml czerwonego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta imbiru.
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 majeranek
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki oleju rydzowego
- 2 szkl wiśni
- 4 łyżki miodu drahimskiego
- 4 goździki,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól,pieprz do smaku
- 2 jabłka grójeckie
- 2 łyżki miodu drahimskiego
- sok z 1/2 limonki
- kardamon do smaku
- imbir do smaku
Przygotowanie marynaty Do miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym. Jabłka Grójeckie dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu drahimskiego i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut Ziemniaki myjemy,obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy olejem rydzowym posypujemy przyprawami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35minut (Do zarumienienia) Tłuszcz z pieczonej piersi z kaczki przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód drahimski , goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz