Nadziewana pierś z kurczaka podana na placuszkach jaglanych z owocami kandyzowanymi, chipsem z boczku z sosem śliwkowym
składniki
Roladki z piersi
- 1 pierś z kurczaka
- kilka śliwek suszonych
- plastry boczku
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- przyprawa do grilla
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki otręb owsianych
- 2 łyżki pestek dyni
- 1łyżka masła orzechowego
- sól do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku.
- jabłko
- 1 gruszka
- 1 śliwka
- winogrona
- 2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 limonki
- kardamon do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- 3 łyżki powidła śliwkowe
- Śliwki suszone
- 50 ml herbaty zielonej truskawkowej
- Cynamon, kardamon
- Sok z limonki
- Otarta świeży skórka z limonki.
Roladki z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Na desce układamy plastry boczku na to pierś z kurczaka i układamy śliwki suszone . Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i stawiamy ją do nagrzanego piekarnika 180 stopni naokoło 25-30 minut Obok układamy plaster boczku.
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, pestki dyni, jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Karmelizowane owoce
Jabłko, gruszkę, śliwkę, winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu, herbatę zieloną i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamon
Sos śliwkowy
Do garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem
Na placuszkach jaglanych układamy karmelizowane owoce, pokrojoną roladę, chips z boczku, sos śliwkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz