Bajeczny tort urodzinowy
Tort został
wyróżniony w konkursie urodzinowym organizowanym przez Food&Friends
Bajeczny
tort . Połączenie kruchego płaszczyka otulającego ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem na
bazie szampana czyni tort o zaskakującym niepowtarzanym smaku. Poezja smaku,
petarda polecam gorąco.
Ilość porcji 8
składniki
Kruchy
płaszczyk
- 80g płatków migdałowych prażonych.
- 120g płatków kukurydzianych
- 130g margaryny w złotym opakowaniu Palma spółki Belmar
- 200g cukru
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
ciasto
czekoladowe
- 110 g masła
- 50g czekolady gorzkiej z chilii
- 75ml wody
- 150g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru brązowego
- 80ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
krem z
szampanem
- 250g sera mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g cukru pudru
- 250 ml szampana
Poncz
- 150 ml wina z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50g cukru pudru
Dekoracje
- 100g czekolady deserowej
- 1słoik pomarańczy w rumie.
- mini papryczki chilli
wykonanie
płaszczyk
kruchy
cukier wsyp
na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź
do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź dodaj płatki migdałowe i kukurydziane.
Całość delikatnie wymieszaj. Tortownice o średnicy 24cmwyłóż papierem do
pieczenia. Kukurydzianą-migdałową masą wyłóż
równomiernie ranty tortownicy. Wstaw do lodówki na 60 minut.
ciasto
czekoladowe
Tortownicę o
średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Rondel ustaw na małym ogniu. Wlej
wodę, dodaj masło, czekoladę roztop
często mieszając. Do miski przesiej mąkę, dodać proszek do pieczenia i
cukier wymieszać. Dodaj masę czekoladową. Wymieszać. Dodaj śmietanę i jajko utrzeć
ja jednolitą masę. Wlej do tortownicy piec w piekarniku 190stopni około 40-45
minut.
Krem z
szampanem
ubij
śmietanę, dodaj jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny cukier,szampan dokładnie
wymieszaj dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Poncz
Wlej do
szklanki wino, sok dodaj cukier wymieszaj.
Składanie
ciasta
Biszkopt
przekrój na pół. Na dno tortownicy włóż blat ciasta
czekoladowego,nasącz
ponczem wyłóż krem, przykryj drugim blatem. Wstaw
do lodówki
na 4 godziny. Roztop czekoladę wylej na wierzch ciasta zrób
dekoracje z
białej czekolady, pomarańczy i chilii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz