Pyszne ciasto drożdżowe.
Od dłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napój sojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smaku
Składniki
- 12 dkg masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki napój sojowy Alpro
- 2 żółtka
- 2 jajka
- laska wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 dag rodzynek Kresto
kruszonka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
Wykonie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1
łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z
cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną masło i
sól., rodzynki. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30
minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie, .Kruszonka
z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać kruszonką i
odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz