Flaki wołowe
Składniki
- 1 kg gotowanych flaków wołowych
- 2szt marchewki
- 2 szt pietruszki
- 1/2 szt selera
- 2 pory
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej
- szczypta utłuczonego pieprzu białego
- 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- 3 litry rosołu domowego
wykonanie
Oczyszczone, pokrojone
flaki przepłukać pod wodą włożyć do garna zalać wodą i gotować 15 minut, flaki
odcedzić wodę wylać, włożyć z powrotem do garnka zlać wodą, gotować jedną
godzinę. Wyjąć, odcedzić. Wodę wylać. Włożyć z powrotem do garnka, zalać 3
litrami rosołu domowego. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do flaków dokładnie
wymieszać. Dodać do flaków przyprawy, na końcu posolić i gotować na małym ogniu
około 20-30 minut, aż flaki będą miękkie.
Podawać z pieczywem
razowym lub pszennym. Ja uwielbiam z bułką grahamką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz