Torcik na zimno bez pieczenia z jogurtem,serem
Na straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.. Torcik wyszedł idealnie smaki się wzajemnie uzupełniały,zaś kuchy płaszczyk uzupełniał całość. Torcik był pyszny :)
Kruchy płaszczyk
· 50g orzechów laskowych mielonych Back mit
· 50g orzechów włoskich mielonych Back Mit
· 120g płatków kukurydzianych
· 130g margaryny
200g cukru
· 5 łyżek śmietany kremówki 30%.
krem z szampanem
· 250g sera mascarpone
· 250 ml śmietany kremówki 30 %
· 300 ml jogurtu greckiego
· 2 łyżki soku z cytryny
· 250 ml szampana
· 1 czekolada mleczna
· 3 łyżki żelatyny
Krem malinowy
· 500 ml śmietany 36%
· 2 łyżki cukru pudru
· 1 szkl mrożonych malin zmiksowanych
· 3łyżki żelatyny
Dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- Biszkopty
- Truskawki
- Mięta
- Kwiatki
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 150 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
płaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj
jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź do wrzenia, nie
przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź
dodaj płatki kukurydziane, orzechy mielone, orzechy laskowe mielone Całość delikatnie wymieszaj.
Krem z szampanem
Do oddzielnej miseczki
wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka
minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia (
w razie potrzeby wstawiamy ponownie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ubijamy śmietanę dodajemy jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny przestudzoną
czekoladę, szampan żelatynę przestudzoną mieszamy.
Krem malinowy
Do oddzielnej miseczki
wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka
minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia (
w razie potrzeby wstawiamy ponownie Do wysokiego naczynia wkładam maliny miksuje
blenderem. Do miski wlewamy śmietanę pod
koniec dodajemy cukier puder, maliny żelatynę mieszamy.
Masa śmietanowa Ubijamy śmietanę dodajemy cukier puder ser mascarpone
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy krem
malinowy wstawiamy do lodówki na 60 minut ,biszkopty, krem z szampanem,
galaretki tężejące. Ciasto okładamy płaszczykiem kruchym. Robimy dekoracje z
masy śmietanowej, kwiatów, mięty, malin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz