Sałatka podana w pieczonej cukinii
Jesteśmy w pełni sezonu na pyszne warzywa,owce. Teraz smakują najlepiej wyglądają przepięknie i pachną cudnie. Warzywa i owoce możemy podawać na wiele wariantów.Jednym z nich jest podanie sałatki w pieczonej cukinii. Sałatka wygląda wspaniale smakuje wyjątkowo.
Składziki
- 1 okrągła cukinia
- 1/2 szkl kaszy kuskus
- 5dag kiełbasy śląskiej
- 1 plaster szynki
- kabanosy
- maliny
- pomidory koktajlowe
- 50 ml oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- 10ml wino białe
- 3 g filety z anchois
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
Cukinie dokładnie myjemy,odcinamy wierzch na wysokości 2 cm wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni. Pieczemy do miękkości> Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i szynkę w słupki smażymy na 'chipsy" Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Do miski wkładamy kaszę kuskus, pomidorki, kiełbasę,szynkę,kabanosy kilka malin Dressing z anchois.Filety utrzeć z olejem,czosnkiem i odrobin pieprzu. Dodać pozostałe składniki i wymieszać Upieczoną cukinię napełniamy sałatką polewamy dressingiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz