Wędzona kaczka
Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :)
Składniki
- 1 kaczka
Solanka
- 2 litry wody
- 100g soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
- Kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Solanka
Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy sól, W małej ilości wody gotujemy przez kilka minut przyprawy do solanki. Przestudzony wywar z przypraw przecedzamy dodajemy do wody z solą mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do solanki kawałki kaczki wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele
angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 74-75% stopnie Piersi z kaczki i udka osuszamy na kratce około 2 godziny.Wkładamy do wędzarni kawałki kaczki ustawiamy temperaturę 40 stopni bez dymu przez jedną godzinę osuszamy. Włączamy generator dymu, wędzimy
tak przez kolejne 3-3,5 godziny. Wyjmujemy piersi z kaczki.Udka podpiekamy w 65 stopniach około 35 minut Możemy też podpiec piersi jak ktoś lubi.
Smacznego Emotikon smile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz